Kezdőlap

Csapatépítő játékok

Referenciák

Rólunk

Blog

Események

Kapcsolat

Közzétéve: 2024. 01. 17.

Egy sörözés dinamikája

Úgy képzeljük, hogy az internet feltalálása előtt így zajlott egy péntek este: a füstös kocsmák IPA-val megpakolt asztalai felett heves viták alakultak ki, miközben poros lexikonokat csaptak fel és nyálaztak át emberek egymásra mutogatva, ha valaki megkérdezte, miért is süket a siketfajd.

Előfordulhat, hogy túlzott nosztalgiával gondolunk azokra az időkre, amikor még nem hordoztuk a zsebünkben a világ összes megfejtését egy készülékben. Az viszont tény, hogy az internet és az okostelefonok elterjedése megváltoztatta az egész életünket, így azokat az estéket is, amikor a barátainkkal összeülve együtt gondolkodtunk, érveltünk, vagy vitatkoztunk olyan témákról, amikről keveset vagy épp rengeteget tudtunk. Az osztatlan figyelem, a jelenben levés, vagy a közös sikerélmény mind olyan sarokkövei a kapcsolódásnak, amire alapvető szüksége van egy embernek. A Google-keresés pedig amennyire hasznos, annyira kényelmes is, így óhatatlanul megfoszt minket ezektől a pillanatoktól.

Egyre több ember jött rá erre, kifejezetten a járvány ideje alatt, amikor a bezártság hatására elkerülhetetlenül felértékelődött a minőségi időtöltés. Amikor nem volt más, csak mi és a képernyőink, a legtöbben arra vágytunk, hogy egy sör felett beszélgetve elfelejtsük a telefonunkat. Sokan sokféle módszerrel próbálkoztak már előtte is, hogy visszacsempésszék az odafigyelést a péntek estékbe – voltak, akik középre rakták a mobiljaikat, és aki először vette el a sajátját, az fizetett mindenkinek egy kört; mások némára állították a készüléket, és csak a mosdóban olvasták el titokban a Messenger-üzeneteket. Egy dolgon azonban még ez sem tudott javítani: ha felmerült egy dilemma, vagy egy megfejtendő kérdés, mindenki egyből a telefonja után kapott a választ kutatva.

Aztán elterjedtek a kocsmakvízek

Ahogy azt már a kocsmakvízek titkos történetében is megírtuk, a „pub quiz” viszonylag hosszú történelemre tekint vissza: az 1970-es évek óta a brit kultúra egyik alapköve, és népszerűségéből azóta sem veszített, talán csak átalakult. Magyarországon az utóbbi években éli aranykorát: a tematikus kvízektől kezdve az általános kérdéskörökig rengeteg verzióval lehet találkozni, szinte a hét bármelyik napján, Budapesten és vidéken egyaránt. A járvány ideje alatt több ezren játszottatok velünk online is.

Sikerének okát pedig nem nehéz megfejteni – a játék során egymásra hangolódva, közösen dolgozva kell rájönni a megfejtésekre, miközben a telefonok szigorúan a zsebekben maradnak. Olyan témákat és kérdéseket vet fel, amikről talán sosem beszélgetnénk magunktól, és olyan oldaláról ismerhetjük meg a barátainkat, amelyről nem is sejtettük, hogy létezik. A kocsmakvíz nem tudásteszt, hanem jó hangulatú rivalizálás, kapcsolódás, és közösség. Nem hiába térnek vissza rendszeresen törzsvendégeink.

Ha ti is olyan programot kerestek, ahol közösen kapcsolódhattok ki egy ital felett, itt találjátok rendszeres kvízeinket.

Játékainkat itt tekinthetitek meg, rólunk pedig itt olvashattok bővebben. Ha kedvet kaptatok, kérjetek tőlünk ajánlatot!