Kezdőlap

Csapatépítő játékok

Referenciák

Rólunk

Blog

Események

Kapcsolat

Közzétéve: 2023. 06. 25.

„Iszom, és tudok dolgokat”

Valószínűsíthető, hogy ha létezne, Tyrion Lannister törzsvendég lenne minden kocsmakvízen, hiszen más dolga sem lenne, mint inni és tudni dolgokat. A kocsmakvízek, (vagy ahogy eredetileg elhíresültek, pub quizek) eredettörténete talán nem olyan hosszú és szövevényes, mint a Trónok harca, de így is jut bele néhány csavar.

Honnan indult?

A kocsmai vetélkedés a brit kultúra egyik alapköve. A legkisebb mikrosörfőzdéktől a legnagyobb, elhíresült publáncokig az Egyesült Királyságban minden szegletében biztosan megtalálható valamilyen formában a kvízest. Mindannyian magunk elé tudjuk képzelni, hogy hogyan zajlik: a kocsmában a fiataloktól az idősebbekig kiabálják a (ritkán helyes) válaszokat, miközben a papírra vetett eredménykártyákkal feltörlik a kilöttyent italokat a ragadós asztalokról. Azt is tudjuk, hogy a kocsmakvízek ugyanolyan könnyen összehozzák az embereket, mint amilyen könnyen szétszakíthatnak családokat és évtizedes barátságokat, így hamar a brit kultúra megkerülhetetlen részévé vált.

Na jó, de ki kezdte?

Az első kocsmai kvíz szervezői feltehetően a Burns and Porter nevű cég volt. A páros az 1970-es években indította el az első kvízjátékokat, hogy a csendesebb estéken is becsábítsák a vendégeket az Egyesült Királyság kocsmáiba. Néhány év alatt az ilyen esték népszerűsége heti 30 csapatról 10 000-re nőtt. Ez valószínűleg egy kicsit több volt, mint amire eredetileg számítottak, de egyértelművé vált, hogy az italozás közbeni minőségi szórakozásra hatalmas igény van. Burns és Porter (törzsvendégeknek csak Sharon és Tom) beutazta az országot, sörfőzdéknek és kocsmáknak mutatták be kvízjátékukat, és fellendítették a bárok forgalmát.

Aztán jött a BBC…

…aki felkérte a céget, hogy hozzák létre az első televíziós kvízműsort, és találjanak lelkes versenyzőket, akik a nyereményekért versengenének főműsoridőben. Innentől pedig nem volt megállás. Burns és Porter végül saját kvízkönyv-sorozatot adott ki, és ezzel végleg felkerültek a legelső kvíz-imádók polcaira. Mire észbe kaptak volna, a kvízestek már önálló életet éltek. Bár a társaság azóta már nem szervez több kocsmakvízt, Sharon Burns a pletykák szerint időnként megjelenik jótékonysági kvízesteken.

Az irónia

Természetesen a kocsmakvízek valódi eredete forró viták tárgyát képezi, sokan úgy gondolják a mai napig, hogy Burns and Porter helyett ők voltak a vetélkedő valódi megalkotói. Újságkivágások és szájhagyomány szerint az első kocsmakvíz akár az 1930-as években is lehetett. Így, bár a kvíz lényege, hogy megtaláljuk a megfejtést, a legnagyobb kérdésre talán sosem tudunk majd válaszolni: ki találta fel?

A kocsmakvíz napjainkban

Egy 2009-es tanulmány szerint az Egyesült Királyságban 22 445 db, az Egyesült Államokban pedig hetente körülbelül 2000 db kocsmakvízt rendeznek rendszeresen. Akár beismerjük, akár nem, titokban mindannyian szeretnénk mi lenni a legokosabbak egy szobában.

A játék tehát tökéletes alkalom arra, hogy bizonyíts a barátok, kollégák vagy a szüleid előtt (látod Apa, volt értelme az egyetemnek!). A kocsmakvízeket még a járvány sem tudta legyűrni: az emberek igénye csak nőtt a kapcsolódásra a bezártság miatt, így a kvízmesterek gyorsan alkalmazkodtak, és az elérhető technológiák segítségével tovább folytatták a kvízesteket virtuálisan, hogy visszacsempésszenek valami hétköznapit ebbe a nem hétköznapi időszakba.

A kocsmakvíz nálunk

Mi ugyan nem tartunk hetente 2000 db kvízt, de több mint nyolc éve heti rendszerességgel szórakoztatjuk a játszani vágyó közönséget, kocsmakvízeken és csapatépítőkön egyaránt. A Stepout games eredetileg Quiz@ néven indult.

2015-ben alapította a színészként végzett Solymosi Ákos, aki élete első rossz kvízélménye után úgy döntött, megreformálja a kocsmakvíz műfaját, és létrehozza saját verzióját. 2018-ra már számos helyszínen, heti rendszerességgel tartottunk játékokat, és egyre többen kerestetek meg minket céges csapatépítők megtartásával is. A Stepout games az elmúlt évtizedben azzá az öt fős csapattá bővült, amelynek tagjait néhányan már jól ismeritek, hiszen különféle tematikájú kvízeinket és kóstolóinkat országszerte, és azon túl is tartják.


Kvíz játékunkról itt olvashatsz: https://stepoutgames.hu/jatekok/
Referenciáink: https://stepoutgames.hu/referenciak/

Játékainkat itt tekinthetitek meg, rólunk pedig itt olvashattok bővebben. Ha kedvet kaptatok, kérjetek tőlünk ajánlatot!